Świadomość tego, co się pojawia w codziennym menu to połowa sukcesu w zachowaniu prawidłowej masy ciała. Niestety, zdecydowana większość osób, wybierając się na zakupy do marketu spożywczego zupełnie bez żadnej refleksji wkłada do koszyka produkty znajdujące się na półkach sklepowych. Tymczasem, przysłowiowy rzut oka na etykietę produktu mógłby zdecydowanie ułatwić wybór zdrowych przekąsek.
Jaki jest prawdziwy skład chipsów?
Chipsy nie należą do produktów, które są pożądane w codziennej diecie. Jednak można by się zapytać dlaczego tak jest? W zasadzie, chodzi o ich skład. Chipsy zawierają bardzo dużo tłuszczy i to w dodatku tłuszczy, które są niekorzystne dla organizmu. Przeważnie odkładane są one w postaci tkanki tłuszczowej, a organizm nie przerabia ich na energię. Drugim składnikiem, którego w chipsach jest zdecydowanie za dużo jest sól. Szkodzi ona nie tylko na nerki ale także i na wiele innych narządów. Chipsy przeważnie robione są z ziemniaków i to ziemniaków wielokrotnie przetworzonych, w których prócz pustych kalorii nie zostaje zbyt wiele dobrych związków mineralnych.
Najnowsze komentarze