Szukasz zdrowego uzupełnienia diety, ale nie chcesz rezygnować z herbaty? Może warto zmienić klasyczną, czarną odmianę na wersję zieloną? Jakie są jej właściwości i dlaczego dobrze ją pić regularnie?
Zielona herbata – wielość możliwości i odmian
Istnieje wiele rodzajów zielonej herbaty, które różnią się między sobą w sposób zdecydowany smakiem i aromatem. Do najczęściej wybieranych zalicza się:yokuro, bancha, kokeicha, genmaicha i sencha.
Liście w przypadku zielonej herbaty nie są poddawane fermentacji, dzięki czemu zachowują wiele swoich właściwości i substancji odżywczych w nich zawartych.
Właściwości lecznicze zielonej herbaty
Oprócz przyjemnego smaku, zielona herbata bywa też często zalecana przez lekarzy i dietetyków. Dlaczego? Ponieważ przy codziennym stosowaniu wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych. Wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej. Pomaga przeciwdziałać lub hamować rozwój chorób. Oprócz tego spowalnia proces starzenia organizmu.
Jest tylko jeden warunek – należy wprowadzić ją na stałe do codziennej diety i pić po kilka filiżanek, jak zalecają lekarze i badacze.
Najnowsze komentarze